Fast & Functional

FAQ CMS?

CMS is de afkorting voor Content Management Systeem.

Wat zijn de mogelijkheden van een CMS?

Een Content Management Systeem maakt het mogelijk gegevens en documenten te publiceren op het Internet zonder het uitvoeren van technische handelingen.

Functionaliteit van een CMS?

De functionaliteit van een CMS is onder te verdelen in de functionaliteit voor de beheerder en voor de bezoeker.De basis functionaliteit van een CMS bestaat voor een beheerder uit de volgende onderdelen:

 1. Een webbased administratie module, waar gegevens en afbeeldingen ingevoerd, aangepast en verwijderd kunnen worden;
 2. Een presentatie module in de vorm van een Theme, Template of Sjabloon, waarin de lay-out van de gegevens is vastgelegd;
 3. Een database waarin de dynamische gegevens worden opgeslagen en gearchiveerd.Lees meer over de optionele CMS functionaliteit.

Wat zijn de voordelen van een CMS?

Voor het onderhouden van een website door middel van CMS is geen tot weinig technische kennis nodig. Door de dynamische structuur van een CMS is het mogelijk eenvoudig de structuur van een complexe website te veranderen en te beheren.

Een overzicht van de voordelen van een website met CMS functionaliteit in vergelijking tot een statische website:

 1. Doordat er geen technische kennis nodig is, kunnen er meerdere personen binnen een organisatie gegevens publiceren en actualiseren;
 2. Bestaande content (gegevens, documenten en afbeeldingen) is eenvoudig te beheren en te structureren door de dynamische structuur van een CMS;
 3. De navigatie structuur is eenvoudig aan te passen en te veranderen.

Wie gebruikt een CMS?

De drempel verlagende werking van een CMS en de tijdwinst maken het mogelijk dat zowel grote organisaties als zelfstandige ondernemers een site kunnen onderhouden met een content management systeem. Afhankelijk van de mogelijkheden en behoefte heeft met de keuze uit 10-tallen zo niet 100'den verschillende systemen.

Verschillende soorten CMS?

Er zijn veel verschillende content management systemen verkrijgbaar. Globaal is er een onderscheid te maken in commerciŽle CMS en open source CMS (software die in de basis gratis beschikbaar wordt gesteld en waarbij programmeurs vrij toegang hebben tot de source; programmeercode).

De presentatie van een CMS

De visuele presentatie van een CMS (front-end) ligt vastgelegd in zogenaamde themes, templates of sjablonen. Deze zorgen ervoor dat de dynamische data binnen een, van te voren bepaalde, lay-out aan de bezoeker worden gepresenteerd.

Wie zijn de gebruikers binnen een CMS?

Voor het onderhouden van een internetsite, doormiddel van CMS zijn er verschillende mogelijkheden en rechten die men kan toekennen aan gebruikers.

Er zijn twee verschillende gebruikersgroepen te onderscheiden.

 1. Beheerders: De beheerder is verantwoordelijk voor continuiteit, de structuur en het bewaken van de huistijl.
 2. Publishers:  De publisher is verantwoordelijk voor het onderhouden van de content (teksten en afbeeldingen) en het actualiseren van de content

Wat zijn de minimale eisen aan een CMS?

Om een CMS te kunnen installeren heeft u het volgende nodig:

 1. Ruimte op een webserver (schijfruimte op het internet, ook wel hosting genoemd)
 2. Een domeinnaam (bijv. www.mijneerstedomeinnaam.nl)
 3. Databasemogelijkheden (opslagruimte op het internet voor het archiveren van digitale gegevens)
 4. Ondersteuning van een programmeertaal (afhankelijk van het CMS, PHP of ASP)

Bekijk het complete CMS productaanbod.