Fast & Functional

VPS Hosting

VPS Hosting = Hosting op een Virtual Private Server

Een virtuele server maakt onderdeel uit van een fysieke server die technisch opgesplitst is in meerdere, kleinere virtuele  servers. De term 'private' staat voor het individueel toekennen van middelen die gegarandeerd beschikbaar zijn voor elke VPS. Stel dat de fysieke server is uitgerust met 16 GB RAM intern geheugen. Dan wordt een deel van dit geheugen, bijvoorbeeld 512 mb, gegarandeerd toegekend aan elke VPS.

Elk VPS heeft zijn specifieke interne geheugenruimte, eigen harddiskruimte, uniek toegekende processor(en), eigen besturingssysteem en zelfs een eigen filesystem. Elk VPS is dus geheel onafhankelijk en dat bedoelt men  met de term 'private'.

Staat een VPS hosting pakket 100% los?

In de regel staat een VPS hosting pakket helemaal los. In extreme gevallen zoals een DDoS (aanval op de server die extreem veel verkeer vraagt die onder andere verloopt via de netwerkswitch) kan er voor zorgen dat de server (of eigenlijk de switch) overvraagt wordt waardoor een andere VPS op de server daar ook last van heeft. Onder normale omstandigheden draait een VPS echter volledig onafhankelijk. Als één bepaalde VPS op de server een hoge 'systemload' heeft dan heeft geen enkele andere VPS op die zelfde server daar last van. Het enige dat de VPS met anderen deelt is de netwerkswitch, de voeding en de behuizing.

Eigenlijk kan met een VPS alles wat ook op een dedicated server zou kunnen. Modificaties aan de kernel zijn lastiger uit te voeren hoewel dit technisch wel tot de mogelijkheden behoort. Dit zijn eisen die een normale gebruiker nooit zal hebben. Wij raden het af om op een VPS sites te draaien die erg CPU intensief is. Denk bijvoorbeeld aan gameservers. Buiten dat kan vrijwel alles perfect draaien op een VPS.

Gevaarlijke vergelijking VPS hosting

Je kunt een VPS zien als een apartement in een flat. De flat heeft een dak. Ieder apartement heeft zijn eigen keuken, woonkamer en sanitair en kan dus geheel zelfstandig functioneren en heeft door uitstekende isolatie geen overlast van de andere apartementen. Echter gaat iedereen naar binnen en buiten door dezelfde deur van het apartementen complex. Als ik dit vertaal naar de VPS omgeving dan staat dit voor het dataverkeer dat naar binnen en naar buiten gaat door dezelfde netwerk poort. Ook zijn alle appartementen aangesloten op de centrale verwarming hetgeen te vergelijken is met de voeding van de server die zorgt voor de energievoorziening.

VPS Checklist

Waar moet u op letten bij het bepalen van de leverancier die voor u een VPS installeert?

gratis_download_001

Bekijk de gratis VPS checklist